L'aromateràpia és una teràpia complementària que utilitza els aromes dels olis essencials extrets de plantes, flors i herbes per millorar la salut i el benestar emocional de les persones. Es basa en la idea que els aromes poden estimular el cervell i afectar l'estat d'ànim, les emocions i el cos físic
Els olis essencials utilitzats en l'aromateràpia són concentrats i altament aromàtics, obtinguts a través de la destil·lació al vapor, l'extracció amb solvents o l'expressió en fred de les plantes. Cada oli essencial té les seves propietats úniques i pot ser utilitzat per tractar diferents dolències físiques i emocionals. Alguns dels olis essencials més populars i àmpliament utilitzats són la lavanda, l'eucaliptus, l'arbre de te, la menta i el romaní.
L'aromateràpia es pot aplicar de diferents maneres, com a través de la inhalació, l'aplicació tòpica i la ingesta oral (només sota la supervisió d'un professional de la salut). La inhalació és la forma més comuna d'aplicació i es pot fer mitjançant la difusió d'olis essencials a l'aire, la inhalació directa de l'oli o l'aplicació d'olis essencials en un mocador o coixí.
Els efectes terapèutics de l'aromateràpia es basen en la capacitat dels aromes per estimular el sistema límbic del cervell, que controla les emocions i la memòria. Quan s'inhala un aroma, les molècules aromàtiques entren en el sistema respiratori i s'absorbeixen en la sang, el que permet que les molècules arribin al cervell i tinguin un efecte directe en el sistema nerviós central.
L'aromateràpia s'ha utilitzat per tractar una àmplia varietat de dolències, tant físiques com emocionals. Alguns dels beneficis físics de l'aromateràpia inclouen el alleujament del dolor, la millora de la circulació sanguínia, la reducció de la inflamació i l'estimulació del sistema immunològic. L'aromateràpia també s'ha utilitzat per tractar trastorns emocionals com l'ansietat, l'estrès, la depressió i els trastorns del son.
Imatges del procés de destilació industrial dels olis essencials
La aromateràpia moderna tal com es coneix avui en dia té les seves arrels en la investigació i els treballs de René-Maurice Gattefossé, un químic francès que a la dècada de 1920 va començar a estudiar els efectes dels olis essencials en la pell i en la curació de ferides. Gattefossé es va interessar per la aromateràpia després de patir una lesió a la mà mentre treballava al seu laboratori, i va descobrir que l'oli essencial de lavanda ajudava a curar la seva ferida més ràpidament i sense infeccions.
A partir d'aquell moment, Gattefossé es va dedicar a investigar els efectes terapèutics dels olis essencials i a desenvolupar tècniques d'aplicació que permetessin el seu ús en la pràctica mèdica. També va escriure diversos llibres sobre aromateràpia, incloent "Aromathérapie: Les Huiles Essentielles Hormis Alimentaires" (Aromateràpia: Olis Essencials Excloent els Alimentaris), publicat el 1937, que es va convertir en una referència per als professionals de la aromateràpia.
Un altre dels precursor de la aromateràpia moderna va ser el metge francès Jean Valnet, qui durant la Segona Guerra Mundial va utilitzar olis essencials per tractar soldats ferits. Valnet va escriure diversos llibres sobre aromateràpia, incloent "Aromathérapie: Traitement des Maladies par les Essences des Plantes" (Aromateràpia: Tractament de Malalties amb Essències de Plantes), publicat el 1964, que es va convertir en un clàssic en la literatura de la aromateràpia.
Des de llavors, la aromateràpia ha continuat evolucionant i expandint-se arreu del món, amb la creació d'associacions de professionals de la aromateràpia, la realització de recerques científiques sobre els seus efectes terapèutics i la incorporació de la aromateràpia en la pràctica mèdica convencional. Avui en dia, la aromateràpia és una teràpia complementària àmpliament acceptada i utilitzada arreu del món, i segueix sent objecte de recerca i exploració en la recerca de nous usos terapèutics i beneficis per a la salut.
Consulti amb el seu metge si té algun dubte. La informació proporcionada en aquesta pàgina web no pretén prescriure, substituir cap medicació o ser presa com a consell mèdic.